TIPS & TRUCS

Vijf tips om energie te besparen

Oke, je moet dus energiebesparende maatregelen nemen. Maar waar begin je?

We hebben vijf basismaatregelen voor je op een rijtje gezet.

Verlichting: zuiniger, minder

Veel kun je als ondernemer al bereiken met het vervangen van ouderwetse lampen. Zo verdien je de vervanging van oude tl-buizen al binnen een jaar terug. Als je kiest voor een tl‑bak met reflector, kan ook nog eens het aantal tl‑buizen worden gehalveerd. Ledverlichting levert gemiddeld een besparing op van 80 procent.

Het onnodig gebruik van de buitenverlichting kun je voorkomen door een tijd- of schemerschakelaar aan te brengen. En het onnodig gebruik van de verlichting binnen, bijvoorbeeld op het toilet of in het magazijn, is te verhelpen met een bewegingsschakelaar.

Benut natuurlijk licht ten volle

De zon schijnt gratis en dit merk je nadien ook op je energieverbruik, maak hier dus optimaal gebruik van! In magazijnen zijn lichtkoepels hiervoor de ideale methode. Je hebt meer kunstlicht nodig als je veel donkere muren hebt in je magazijn, daarom kies je logischerwijs het best voor lichte kleuren die het daglicht weerkaatsen.

Voer de operatie in het magazijn efficiënt uit

De magazijnoperatie, inclusief material handling en zendingen gereed maken voor transport, zijn de laatste twee stukjes van de ‘groene’ puzzel.

Binnen material handling equipment is het gebruik van elektrische vorkheftrucks en andere soorten met een schonere interne verbrandingsmotor een ontwikkeling van de laatste paar jaren.


Aangeraden wordt om binnen je magazijn gebruik te maken van een efficiënte goederenstroom en efficiënt gebruik van interne transportmiddelen om extra handling te voorkomen.

Vanuit transportmanagement bekeken hebben specifieke factoren een directe en substantiële invloed op de ‘carbon footprint’ van je magazijn. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de beladingsgraad, minimaliseren van stilstand en het optimaliseren van het gebruik van verpakkingsmateriaal.


Een geavanceerde transport management systemen kan het laden en lossen van zendingen efficiënt inplannen en stilstanden minimaliseren, wat een bijdrage levert aan verbetering van de luchtkwaliteit rondom je magazijn en helpt brandstofkosten te besparen.

Bedrijfs- en transportdeuren

Door het gebouw te isoleren, voorkom je onnodig warmte- en koudeverlies. Isolatie houdt het gebouw koel in de zomer en warm in de winter. Ook door openstaande bedrijfs- en transportdeuren kan veel warmte of koude verloren gaan.


Denk bijvoorbeeld aan snelsluitende of automatische deuren, tochtslabben, loopdeuren of luchtkussens.

Ventilatie

Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie nodig. Met een optimaal ingesteld ventilatiesysteem bespaar je energie. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat alleen ventileert wanneer dat nodig is. Of een systeem dat energie uit ventilatielucht hergebruikt.


Bespaar bijvoorbeeld energie door je ventilatiesysteem te regelen naar behoefte. Denk bijvoorbeeld aan aanwezigheids- of tijdsschakelaars.

Zo werkt de ventilatie alleen als dat nodig is. Het is ook mogelijk een CO2-regeling in te stellen. Die ventileert op basis van de hoeveelheid CO2 in de lucht.


Het is belangrijk in de ventilatiesystemen om de warme lucht die zich bovenin het pand bevindt zo te circuleren dat de warmte komt daar waar het nodig is op de werkvloer.

Meer informatie of quickscan?

Het eLoket, het online rapportageprogramma op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, is geopend voor het melden van duurzame maatregelen. Hier vind je meer informatie over de lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing.


Wil je meer weten over een quickscan energiebesparing in het magazijn? Neem dan contact op met onze bedrijfsadviseurs via 079 3467 333 of mail naar bedrijfsadvies@evofenedex.nl.