Tien tips en tools voor slim voorraadbeheer

Paul Durlinger wordt al meer dan 20 jaar erkend als een expert op het gebied van voorraadbeheer. Paul is van origine technisch bedrijfskundig ingenieur. Naast zijn werkzaamheden bij verschillende universiteiten, adviseerde hij een groot aantal Europese ondernemingen en is hij docent op het gebied van productie- en voorraadbeheer. Ook is hij auteur van een groot aantal publicaties op het gebied van voorraadbeheer. Paul stelt dat ieder bedrijf morgen kan beginnen met het verbeteren van het huidige voorraadbeheer en tienduizenden euro’s kan besparen.

1. Maak een ABC-analyse van het assortiment op basis van omzet en marge om onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke producten.


Met de ABC-analyse maak je een verdeling tussen fastmovers, mediummovers en slowmovers. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de 20% van de fastmovers goed zijn voor 80% van de omzet. Bij de mediummovers zorgt 30% voor 15% van de omzet en de 50% van de slowmovers zijn goed voor ongeveer 5% van de omzet. Je kan de ABC-analyse berekenen op basis van omzet, aantal, verbruik, gewicht, volume of prijs. Bekijk hier de analyse.


2. Maak een uitfaseerplan voor incourante voorraad.


Het is verstandig om bij het inkopen van (nieuwe) voorraad al na te denken over de uitfasering van incourante voorraad. Incourante voorraad kost namelijk veel ruimte, rente en risico.


3. Maak een incrementele marge analyse om winstbijdrages per SKU te bepalen.


Door deze analyse zie je welke mogelijkheden er bestaan om de winstgevendheid te vergroten. Dit kan vaak met eenvoudige hulpmiddelen. Bekijk hier de analyse.


4. Bepaal leverancierbetrouwbaarheid op basis van levertijdsafwijking.


Door het berekenen van de levertijdsafwijking weet je waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van de veiligheidsvoorraad. Er is niets vervelender dan te late of incomplete leveringen.


5. Bepaal vraagonzekerheid.


Het zou lekker zijn als de vraag elke periode hetzelfde is. Dit is vaak niet het geval. De vraagonzekerheid is een belangrijk gegeven voor het bepalen van je voorraad. Bereken deze vraag-onzekerheid. Dit kan al heel makkelijk door de vraag tussen de levertijd een paar weken in de gaten te houden met een Excel-bestand.


6. Bepaal voorraadstrategie op basis van punt 1, 3, 4 en 5.


Om de voorraadstrategie te bepalen moet je de ABC-analyse aanvullen met de XYZ-analyse. Hierbij kijk je naar de WOH (Weeks On Hand). Aan de hand van de resultaten van de WOH maak je nog een ABC-verdeling. Combineer de ABC plus de WOH ABC en je hebt de XYZ-analyse. Bekijk hier hoe je de voorraadstrategie berekent (vanaf blz. 15).


7. Bepaal voorraad- en bestelkosten.


Voor het bepalen van de bestelgrens en de seriegrootte is het elke keer een afweging van twee kosten. Bij de seriegrootte gaat het om de voorraadkosten en de bestelkosten. Bij de bestelgrens is het een afweging tussen de voorraadkosten en de kosten van het uit voorraad raken. Bekijk de berekening hier (vanaf blz. 22).


8. Bereken de EOQ (Economic Order Quantity) op basis van punt 7 en vergelijk deze met de huidige seriegrootte.


De EOQ is de optimale bestelserie op basis van de voorraad- en bestelkosten. Dit punt is de plek waar de voorraadkosten gelijk zijn aan de bestelkosten. Met een grafiek is dit eenvoudig visueel te maken. Bekijk de berekening hier (vanaf blz. 25).


9. Definieer een servicegraad naar de klant en bepaal hoogte voor A-, B- en C-producten.


De servicegraad wordt bepaald door het management. Hoe hoger de servicegraad, hoe hoger de veiligheidsvoorraad. Het vaststellen van de servicegraad heeft vooral invloed op de interne organisatie (hoogte van de voorraad en bestelgrens), minder op de service naar de klant toe. Hoe vaak mag je maximaal nee-verkopen in een bepaalde periode? Bekijk de definitie hier.


10. Bereken veiligheidsvoorraad en bestelgrens op basis van punt 8 en 9.


Door het berekenen van de veiligheidsvoorraad en de bestelgrens maak je een nauwkeurige berekening zodat je een zo goed mogelijk voorraadbeheer kan hanteren. Zo heb je een optimale voorraadgrootte en kun je inspelen op de veranderende vraag en de levertijd om altijd te voldoen aan de gestelde servicegraad. Bekijk de berekening hier.


Volgend artikel: Zo besparen andere bedrijven kosten met slim voorraadbeheer

“Bereken deze vraag-onzekerheid. Dit kan al heel makkelijk door de vraag tussen de levertijd een paar weken in de gaten te houden met een Excel-bestand.”

Aan de slag met voorraadoptimalisatie

Voorraadbeheerexpert Paul Durlinger leert je in de masterclass Voorraadbeheer hoe je met slim voorraadbeheer minimaal €20.000,- extra cashflow en €5.000,- kostenbesparing kunt realiseren. Met unieke 'no cure no pay'-garantie.